Οι σημερινές συνθήκες ζωής αναγκάζουν την πλειονότητα των ανθρώπων να ζει με άγχος, κάνοντας παράλληλα της ζωή τους πολύ πιο δύσκολη. Πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με το κατά πόσο είναι δυνατό ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά να επιδράσουν θετικά στη ψυχολογία του ανθρώπου.
Πόσο, λοιπόν , μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ζωή μας;
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επιδρούν σημαντικά στη ψυχολογία μας. Το είδος της διατροφής μας επηρεάζει την υγεία μας, την ενέργειά μας και πολλές φορές και την διάθεσή μας. Τα τρόφιμα επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τον κάθε άνθρωπο.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καφέ, σοκολάτας είναι πιθανόν να συμβάλλει στη διατάραξη της ψυχολογίας ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη σοκολάτα διάφορες ουσίες που περιέχονται στο τρόφιμο αυτό, όπως οι ανανδαμίνες, η τυραμίμη, η φαινυλαλανίνη και η καφεΐνη, διεγείρουν την έκκριση ενδορφινών στο οργανισμό και έτσι παρατηρείται αλλαγή στην διάθεση του ατόμου. Όμως, η κατανάλωσή της θα πρέπει να είναι σε περιορισμένη ποσότητα καθώς υψηλή της κατανάλωση μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ολικής άλεσης δημητριακά μπορούν να φανούν ευεργετικά στην εμφάνιση της σταθερότητας στην ανθρώπινη ψυχολογία.
Παρόλο που το φαγητό δεν μπορεί να θεραπεύσει κάποια αγχώδη διαταραχή, μία ισορροπημένη διατροφή καθώς επίσης ο περιορισμός ή η αύξηση της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων, μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα και να βελτιώσουμε την διάθεσή μας. Επίσης, μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε σταθερή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προσπαθούμε :
¨ Να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα. Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας έτσι σταθερά και τα επίπεδα της ενέργειας μας.
¨ Να αυξήσουμε την κατανάλωση υδατανθράκων. Τα γεύματα, τα οποία είναι υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, θεωρούνται πως αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης στον εγκέφαλο, έχοντας ένα ηρεμιστικό ρόλο. Συγκεκριμένα, μπορούν να βελτιώσουν τη νευρικότητα, τις καταστάσεις αϋπνίας και γενικότερα έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδατάνθρακες (όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης) και να μειώσουμε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρη).
¨ Να πίνουμε άφθονο νερό. Ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας.
¨ Να περιορίσουμε ή να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Η άμεση επίδραση της κατανάλωσής του μπορεί να είναι κατευναστική για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά το αλκοόλ κατά τον μεταβολισμό του, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους.
¨ Να δώσουμε προσοχή στις προσωπικές ευαισθησίες μας σε διάφορα τρόφιμα. Σε μερικούς ανθρώπους, ορισμένα τρόφιμα ή πρόσθετα τροφίμων (συντηρητικά) , μπορούν να προκαλέσουν «κακή διάθεση» και αυτή στη συνέχεια να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα ή άγχος. Τα τρόφιμα, τα οποία συνήθως μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες αντιδράσεις είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, αυγά, ξηροί καρποί και οστρακοειδή.
¨ Να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο βοηθά στην παραγωγή χημικών ουσιών από τον εγκέφαλο, που βελτιώνουν την διάθεση και έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες. Καλές πηγές τρυπτοφάνης έιναι το γάλα, η μπανάνα, η βρώμη, η σόγια, τα πουλερικά, τα τυριά, το φυστικοβούτυρο και το σουσάμι.
¨ Να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β (γάλα, όσπρια, δημητριακά), βιταμίνης C (πορτοκάλια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές) και ψευδαργύρου(κόκκινο κρέας, σαρδέλες). Θεωρείται πως τα μικροσυστατικά αυτά βοηθούν στη σταθεροποίηση της ψυχολογίας του ατόμου.
Η διατροφή, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους έως ένα βαθμό. Όμως πρέπει να τονιστεί ότι άτομα που αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα άγχους στην καθημερινότητά τους πρέπει να απευθύνονται σε ειδικούς γιατρούς.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Food, Mood and Appetite, P. J. Rogers, Copyright © The Nutrition Society 1995